|
ќ‘≤÷≤…Ќ»… —ј…“
|
ќстанн≥ми роками реЇструЇтьс¤ значна к≥льк≥сть нещасних випадк≥в, повТ¤заних ≥з вживанн¤м гриб≥в. —таном на 6.10.04 р. управл≥нн¤м з питань надзвичайних ситуац≥й облдержадм≥н≥страц≥њ зареЇстровано 25 випадк≥в отруЇнь грибами, загинуло 3 особи, постраждало 35 чолов≥к. ѕор≥вн¤но з 2003 роком ц≥ дан≥ зб≥льшились вдв≥ч≥.
√риби - це дарунок л≥су, але водночас вони Ї небезпечним продуктом харчуванн¤, ¤кий може привести до отруЇнн¤, а ≥нод≥ й смерт≥. ќтруЇнн¤ орган≥зму викликають токсини, алкалоњди та сполученн¤ важких метал≥в, ¤к≥ м≥ст¤тьс¤ в грибах. ѕрикро, що багато людей висновки робить лише на основ≥ свого г≥ркого досв≥ду.
ќсновн≥ причини отруЇнь, що найб≥льш характерн≥ дл¤ цього року це:
Ј неправильне приготуванн¤ умовно њст≥вних гриб≥в;
Ј вживанн¤ старих або з≥псованих њст≥вних гриб≥в;
Ј вживанн¤ гриб≥в, що мають дв≥йник≥в або зм≥нилис¤ внасл≥док мутац≥њ (нав≥ть б≥л≥ гриби ≥ п≥дберезники мають своњх небезпечних дв≥йник≥в).
—имптоми отруЇнн¤: нудота, блюванн¤, б≥ль у живот≥, посилене потовид≥ленн¤, знижуЇтьс¤ артер≥альний тиск, судоми, мимов≥льне сечовид≥ленн¤, проноси, розвиваютьс¤ симптоми серцево-судинноњ недостатност≥.
ўоб запоб≥гти отруЇнн¤ грибами, ми рекомендуЇмо ¬ам заходи та правила, ¤к≥ необх≥дн≥ дл¤ виконанн¤ кожн≥й людин≥, дотримуйтесь њх:
Ј упуйте гриби т≥льки у в≥дведених дл¤ њх продажу м≥сц¤х (магазинах, теплиц¤х, спец≥ал≥зованих к≥осках), особливо уникайте куп≥вл≥ на стих≥йних ринках.
Ј «бирайте ≥ купуйте т≥льки так≥ гриби, про ¤к≥ вам добре в≥домо, що вони њст≥вн≥.
Ј Ќе збирайте гриби, ¤кщо не впевнен≥, що знаЇте њх - ¤кими б апетитними вони не здавалис¤.
Ј Ќе збирайте гриби поблизу транспортних маг≥стралей, на промислових пустир¤х, колишн≥х см≥тниках, в х≥м≥чно та рад≥ац≥йно небезпечних зонах. ѕерев≥рте, при можливост≥, гриби на рад≥оактивн≥сть.
Ј Ќе збирайте нев≥домих гриб≥в, особливо з цил≥ндричною н≥жкою, у основ≥ ¤коњ Ї потовщенн¤ УбульбаФ, оточене оболонкою.
Ј Ќе збирайте гриб≥в з ушкодженою н≥жкою, старих, вТ¤лих, червивих або ослизлих.
Ј Ќ≥коли не збирайте пластинчат≥ гриби. ќтруйн≥ гриби маскуютьс¤ п≥д них.
Ј Ќе збирайте Ушамп≥ньйониФ та Упечериц≥Ф, у ¤ких пластинки нижньоњ поверхн≥ капелюха гриба б≥лого кольору.
Ј Ќе пор≥внюйте з≥бран≥ чи придбан≥ гриби ≥з зображенн¤ми в р≥зних дов≥дниках, - вони не завжди в≥дпов≥дають д≥йсност≥.
Ј Ќе куштуйте сир≥ гриби на смак.
Ј ўе раз перев≥рте вдома принесен≥ гриби, особливо т≥, ¤к≥ збирали д≥ти. ”с≥ сумн≥вн≥ Ц см≥ливо викидайте. Ќижню частину н≥жки гриба, що забруднена ірунтом Ц викидайте. √риби ретельно промийте, у маслюк≥в та мокрух зн≥м≥ть з капелюшка слизьку пл≥вку.
Ј √риби п≥дл¤гають кул≥нарн≥й обробц≥ в день збору, ≥накше в них утворюЇтьс¤ трупна отрута.
Ј ѕри обробц≥ кипТ¤т≥ть гриби 7-10 хвилин у вод≥, п≥сл¤ чого в≥двар злийте. Ћише тод≥ гриби можна варити або смажити.
Ј ќбовТ¤зково вимоч≥ть або в≥двар≥ть умовно њст≥вн≥ гриби, ¤к≥ використовують дл¤ сол≥нн¤, Ц грузд≥, вовн¤нки та ≥нш≥, котр≥ м≥ст¤ть молочний с≥к, тим самим позбудетесь г≥рких речовин, ¤к≥ уражають слизову оболонку шлунку.
Ј Ќе пригощайте н≥ в ¤кому раз≥ грибами д≥тей, л≥тн≥х людей та ваг≥тних ж≥нок.
Ј √риби (зеленушка, син¤к-дубовик, та де¤к≥ ≥нш≥) м≥ст¤ть отруйн≥ речовини, ¤к≥ у шлунку не розчин¤ютьс¤. ” взаЇмод≥њ ≥з алкоголем отрута розчин¤Їтьс¤ та викликаЇ бурхливе отруЇнн¤.
Ј «начна к≥льк≥сть гриб≥в, ¤к≥ дос≥ вважались њст≥вними, м≥ст¤ть м≥кро дози отруйних речовин. якщо вживати њх дек≥лька дн≥в п≥др¤д Ц також може статись отруЇнн¤.
Ј —уворо дотримуйтес¤ правил консервуванн¤ гриб≥в. Ќеправильно приготовлен≥ консервован≥ гриби можуть викликати дуже важке захворюванн¤ Ц ботул≥зм. √риби, ¤к≥ довго збер≥галис¤, обовТ¤зково прокипТ¤т≥ть 10-15 хвилин.
як показуЇ сумна статистика, б≥льш≥сть жител≥в нашоњ област≥ продовжують вживати Уп≥дозр≥л≥Ф гриби ≥, щонайг≥рше, по-своЇму визначають чи можна њх њсти. “о ж, н≥ в ¤кому раз≥ не дов≥р¤йте таким помилковим тлумаченн¤м:
Ј У”с≥ њст≥вн≥ гриби мають приЇмний смакФ.
Ј Уќтруйн≥ гриби мають неприЇмний запах, а њст≥вн≥ -приЇмнийФ.
Ј У”с≥ гриби в молодому в≥ц≥ њст≥вн≥Ф.
Ј УЋичинки комах, черви й равлики не ч≥пають отруйних гриб≥вФ.
Ј Уќпущена у в≥двар гриб≥в ср≥бна ложка або ср≥бна монета чорн≥Ї, ¤кщо в каструл≥ Ї отруйн≥ грибиФ.
Ј У÷ибул¤ або часник стають бурими, ¤кщо варити њх разом з грибами, серед ¤ких Ї отруйн≥Ф.
Ј Уќтрута з гриб≥в видал¤Їтьс¤ п≥сл¤ кипТ¤т≥нн¤ прот¤гом к≥лькох годинФ.
Ј У—ушка, засолюванн¤, маринуванн¤, теплова кул≥нарна обробка знешкоджують отруту в грибахФ.
ѕервинн≥ ознаки отруЇнн¤: (нудота, блювота, б≥ль у живот≥, пронос) - зТ¤вл¤ютьс¤ через 1-4 години п≥сл¤ вживанн¤ гриб≥в, в залежност≥ в≥д виду гриба, в≥ку та стану здоровТ¤ потерп≥лого, к≥лькост≥ зТњдених гриб≥в.
Ѕ≥ль та нападки нудоти повторюютьс¤ дек≥лька раз≥в через 6-48 годин, а смерть настаЇ через 5-10 дн≥в п≥сл¤ отруЇнн¤.
ѕерша допомога при отруЇнн≥ грибами.
1. ¬икличте УЎвидку медичну допомогуФ.
2. ќдночасно, не оч≥куючи њњ прибутт¤, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 скл¤нок кипТ¤ченоњ води або бл≥до-рожевого розчину марганц≥вки; нажм≥ть пальц¤ми на кор≥нь ¤зика, щоб викликати блювоту; прийм≥ть активоване вуг≥лл¤ (4-5 п≥гулок), коли промивн≥ води стануть чистими.
3. ѕ≥сл¤ наданн¤ первинноњ допомоги: дайте випити потерп≥лому м≥цний чай, каву, або злегка п≥дсолену воду, в≥днов≥ть тим самим водно-сольовий баланс; поклад≥ть на жив≥т ≥ до н≥г потерп≥лого гр≥лки дл¤ полегшенн¤ його стану.
4. «Т¤суйте, хто вживав разом ≥з постраждалим гриби, провед≥ть проф≥лактичн≥ заходи.
«аборон¤Їтьс¤:
¬живати будь-¤к≥ л≥ки та њжу, а надто ж алкогольн≥ напоњ, молоко, - це може прискорити всмоктуванн¤ токсин≥в гриб≥в у кишечнику. «айматис¤ будь-¤кими ≥ншими видами самол≥куванн¤.
«апамТ¤тайте:
ќтруЇнн¤ грибами дуже важко п≥ддаЇтьс¤ л≥куванню. ¬р¤туванн¤ житт¤ потерп≥лого залежить в≥д своЇчасного наданн¤ йому допомоги. раще недорахувати к≥лькох гриб≥в у кошику, н≥ж поставити п≥д загрозу здоровТ¤, а ≥нколи й житт¤ своЇњ родини та своЇ власне житт¤.
—пец≥ал≥ст в≥дд≥лу навчанн¤ населенн¤
захисту в≥д надзвичайних ситуац≥й “. ќ. ћирошн≥ченко
ѕри використанн≥ матер≥ал≥в посиланн¤ на ”правл≥нн¤ обов'¤зкове
Copyright © 2004.”с≥ права захищен≥.